„Dacă cealaltă parte își respectă promisiunile, ne vom ține și noi promisiunile. Politica noastră de acum este să așteptăm și să vedem, cel puțin pentru următoarele câteva săptămâni. Există tot felul de posibilități, putând chiar reîncepe îmbogățirea uraniului până la 20”, a precizat Ali Akbar Salehi.
Declarația, deloc surprinzătoare, vine la scurt timp de la decizia Comisiei Europeane de a bloca sancțiunile SUA prin intermediul Statului de Blocare din 1996. Acesta ar urma să blocheze eventuale penalități impuse de Statele Unite companiilor europene, în situația în care acestea nu își vor opri activitățile din Iran.
Statele Unite s-au retras din acordul nuclear pe 8 mai. O parte a noilor sancțiuni vor avea o durată de implementare de 90 de zile – și deci vor intra în vigoare pe 6 august -, iar altele vor avea o durată de implementare de 180 de zile – și deci vor intra în vigoare pe 8 noiembrie 2018.
De notat ar mai fi și faptul că nu toate părțile din interiorul Iranului își doresc un acord nuclear, cum ar fi, de exemplu, facțiuni din interiorul Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) – o ramură a Forțelor Armate Iraniene. Un program nuclear – atât civil, cât și militar – este o mai veche ambiție a Iranului, care și are originile din anii 70′, când încă era condus de Șahul Mohammad Reza Pahlavi.